Selasa, 10 Maret 2015

OPOR AYAM TAHU

 
Bahan:

1 ekor ayam ( potong 10 / sesuai selera)
10 biji tahu segitiga goreng

1 ltr santan
2 lembar daun salam
2 lembar daun jeruk
2 batang sereh ( dikeprak)
1 ruas jari lengkuas ( dikeprak)
2 sdm mentega ( untuk menumis)


Bumbu Halus :

1 sdm ketumbar
4 buah kemiri
1 sdt jintan
1 ruas jari kunyit
2 buah cabe merah ( boleh lebih kl ingin pedas/ tdk pake cabe juga ga apa- apa)
8 siung bwg putih
4 siung bwg merah
Garam, gula dan penyedap ( mis: masako) secukupnya

Cara Membuat :

Tumis bumbu halus dengan mentega... masukkan pula salam, sereh , lengkuas dan daun jeruk...tumis hingga harum... masukkan ayam dan tahu aduk2...masukkan pula santan...aduk2.. beri gula garam dan penyedap..... aduk...eits jangan lupa diicip dulu yaa dah pas bloom rasanya....
Tunggu hingga matang dan mendidih kuah santannya.... angkat dan hidangkan....
Beri taburan bawang goreng untuk menghidangkannya biar tambah muantap pooolll......

Selamat mencoba..... 

Tidak ada komentar:

Posting Komentar